Treåstest – en sån poängfest

 

test2

Joelsbo Divine är inte vilken fem femma som helst! Det är en helt magiskt vacker ponny som nådde i hela 55 poäng i gångarterna. Det är frågan om detta inte är ett nytt Sverigerekord.

Här skall Aina skriva en text.

OK Annika, det gör jag gärna. Instämmer i vad exteriördomaren Gunn Johansson sa: Den som väntar på något gott…..  I det här fallet så sant, så sant.

I går arrangerade Halländska hästavelsföreningen treårstest för ponnyer. Annika var domarsekreterare och jag avlöste Anna Olofssons dotter Evelina som protokollbärare. Jag stod där och hängde på läktarskranket väntande på dagens sista ponny. In kommer Joelsbo Divine, ett svart sto med fyra vita fötter och vit bläs, så bländande vacker att det knappt går att beskriva i ord. Tord Börjesson som dömde löshoppningen och exteriörkollegan Gunn var lika hänförda, tiorna haglade över Divine – 55 poäng och gångartsutmärkelse och exakt samma poäng för hoppförmågan. Det snackas om Sverigerekord. Någon som vet säkert?

Jag bläddrade förstås i katalogen -pappa Joelsbo Coulthard och mamma Corisse e Ceylon, uppfödare och ägare Ingela Johansson i Bredaryd. Då ramlade polletten ner.  Dorisse, ja. En vårdag för tre, fyra år sedan åkte Annika och jag till Margaretha Fridh i Småland för ett reportage till Tidningen Ridsport om Dorisse, rp-stoet (egentligen ett halvblodsto e Ceylon med en hel del fullblod från mödernet) som satt så många framgångsrika tävlingsponnyer till världen. Hemma hos Margaretha satt väninnan Ingela Johansson, som tagit över Dorisse och nu avlade vidare med sin welshhingst fälttävlansponnyn Joelsbo Couthard. Vi fick oss en underbar story till livs om det lilla halvblodsstoet som bokstavligen halkade in i ponnyaveln på isfläck. Som halvårsgammalt föl fick Dorisse en bäckenfraktur. Veterinären rådde Margaretha att betäcka med en liten ponnyhingst. Så inleddes denna otroliga framgångssaga med dressyrponnyn Diandra.

Jag har kollat i Blå Basen. Dorisse var 23 år när hon fick sitt 17:e föl och sin enda svarta avkomma – Divine. Snacka om att vänta på något gott.

Hemma igen lusläste jag katalogen och upptäckte att Cecilia Ekströms Wild Card, ett av fyra welshpartbredston som visades, är en systerdotter till Divine. Mamman Delight e The Hale Helios hör till Dorisses äldsta avkommor. Wild Card höll inte samma klass som sin moster för dagen. Inte än, alltså. Hon liksom alla treåringar är oprövade kort. Det är roligt när det dyker upp högpoängare som Divine på ett treårstest, men vinnare är alla ponnyer som förbereds inför detta första steg ut i vuxenlivet.

Förra året visade vi vår fyraåring Fix Mary, som utan att ta utmärkelse lyckades med  bedriften att bli bästa halländska treåriga ponnysto och därmed förärades vi ett nyinstiftat vandringspris. Nästa år går pokalen till lilla shetlandsponnyn Alice från Morup. Grattis Alice och uppfödaren Anna Carlsson!/Aina

 

Länk till Halländska hästavelsföreningen där ni hittar katalog och resultat,
och här kan ni läsa Tidningen Ridsports referat från treårstestet.

test 1

Exteriördomaren Gunn Johansson läser upp den fantastiska kritiken för Joelsbo Divine uppfödd av Ingela Johansson i Bredaryd

 

 

5 thoughts on “Treåstest – en sån poängfest

  1. Så roligt. Och med bäste Caruso i härstamningen, så det är en kusin till min Dinelli (som jag nyss fått köpa av Margareta Hansson). Det är en stark linje som inte minst visar mödernets betydelse i avelssammanhang. Grattis till alla inblandade. Får man se poängraden med?

  2. Kicki om du kikar på länken så finns reultaten ute nu. Men 10, 9, 7, 9, 10, 10 är en rad som inte skäms för sig. I hoppningen blev det 10, 9, 7, 10, 9, 10.

  3. Åå så kul att hitta de här, kan säga att de var en väldigt glädjande dag för stuteri Joelsbo! Och för mig som fick äran att visa henne! 🙂

  4. Pingback: Idag är ingen vanlig dag – | Stallbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s