Härligt, härligt och räligt

Luft klar som källvatten. Barmark och blå himmel. Vem klagar över vädret? Ingen. Det som oroar hästfolket sedan några veckor tillbaka  är spridningen av farlig hästinfluensa.

Ni vet hur det kan vara den här tiden på året. Blötsnö som klabbar på hästskor. Vattenpölar som fryser till blankis i hagen  efter en frostgradig natt. Jag säger inte att vi slipper undan detta elände innan våren är här på riktigt. Men så här långt har vintern varit snäll mot oss och våra hästar.

Normalt skulle de flesta tävlingsryttare gjort årets start vid det här laget. Nu är det inte normalt i Hästsverige. Vågar vi köra vår tävling eller ska vi ställa in? Det är den fråga som tävlingsarrangörer brottas med just nu. Anledningen är det virus som orsakar EHV-1, en influensa långt farligare än den mänskliga varianten. Det räcker med att kolla på Equipe. Endast ett fåtal klubbar ordnar tävlingar. Falbygdens Hästsportförening, där den Västgötabaserade delen av Team Fix huserar, har stängt anläggningen och ställt in en stor hopptävling och ponnydressyren 9 mars, den senare Ebbas debut som tävlingsledare. Den inställda hopptävlingen medför ett kännbart  ekonomiskt avbräck  men hellre det än att utsätta klubbens ridskola för smitta och ett längre uppehåll i verksamheten.

Vår (Annikas och min) lokala ridklubb, Jonstaka Ridklubb, hade sitt årsmöte i söndags för två veckor sedan. Vi ventilerade bl a den årliga dressyrtävlingen i maj. Då är förhoppningsvis faran över för den här gången. Till dess är det största försiktighet som gäller ute på tävlingsplatser eller träningar.  Läs gärna Anna Nybergs råd till ryttare och arrangörer i senaste Tidningen Ridsport som till exempel: Prisutdelning till fots utan hästar. Undvik att be en funktionär om hjälp med att hålla din häst eller ta ett täcke.

Det är bara att hoppas att försöken att stoppa smittan ger resultat. Efter att ha fått provsmaka på den härliga våren redan i februari längtar vi efter  att den försenade tävlingssäsongen ska komma igång på allvar./Aina

 

 

 

 

 

1 thought on “Härligt, härligt och räligt

  1. Efter flera dagar med regn och blåst i mars kom söndagen med sol och blå himmel. Bonnie på skrittpromenad med Emma i grimskaftet. Arne och jag skrittpromenerade utan grimskaft, 🙂 Härligt. Jaya och Opal kom på besök för en ridtur i hagen. /Aina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s